A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tavaszi közgyűlésének a vajdasági Muzslya adott otthont. A közgyűlésen részt vettek a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a Magyar Cserkészszövetség, a Romániai Magyar Cserkészszövetség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a horvátországi magyar cserkész csapatok képviselője és a házigazda Vajdasági Magyar Cserkészszövetség vezetői. A háromnapos találkozó első napja a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban tartott szentmisével és emléktábla átadással vette kezdetét. Szombati nap folyamán a muzslyai Emmausz Kollégiumban folyt a tanácskozás.

A gyűlésen elhangzottak a Magyar cserkész szövetségek féléves beszámolói, átbeszélésre és kiértékelésre kerültek az elmúlt félév közös programjai és a jövőbeli események. A szövetségek féléves beszámolóiban kihangsúlyozásra került az Összmagyar Cserkészstratégiában foglalt öt területen elvégzett eddigi munkájuk. A közös képzések, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának segéd- és cserkésztiszti képzéseit is áttárgyalta a közgyűlés. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 2 segédtiszttelés 3 cserkésztiszttel gyarapodott ezen a képzéseken. A regös cserkészvezetők bemutatták tevékenységüket és a jövőbeli közös együttműködés lehetőségeire hívták fel a figyelmünket. Jövőbeli közös események a csíksomlyói zarándoklat, az augusztus 20-i ünnepség, a 2020-as Eucharisztikus Kongresszuson való részvétel és még számos más esemény. Szövetségünk 2 őrssel (kiscsoporttal) vett részt az Össze-SZŐVŐ kárpát-medencei őrsi vetélkedőn Nagykárolyban, amely rendezvényről szintén szó esett a gyűlésen. A gyűlés jó hangulatban telt és további jövőbeli közös munka átbeszélése is megtörtént.

Vasárnap szentmisével kezdték a cserkészvezetők, majd Lukácsfalvára folytatódott útjuk. A magyar cserkész vezetők a Császár-tó különleges természetvédelmi területre látogattak el. A Császár-tó Szerbia legnagyobb területű lápos vidéke, amely számos ritka növény és madárfajnak ad otthont. A hajókirándulás alatt megtudhattuk a Császár-tó történetét, bemutatásra került a növény és állatvilága és több érdekes információ tudhattunk meg a lápos vidékről. A hajókázást követően ebéddel zárult a háromnapos program.

Farkas Zsuzsanna cst.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke

Megosztás

Írj megjegyzést

Írd be a megjegyzésed
Írd be a neved