A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség első őrse a Turul őrs 30 éve alakult a vajdasági Muzslyán. Szövetségünk alapjait ők fektették le. Az ő kitartó és lelkes munkájuknak elismeréseként állítottunk emléktáblát a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban 2019.05.03-án.  A magyar cserkészet gyökere a nagybecskereki piarista gimnáziumhoz kötődik. Králik László piarista tanár a nagybecskereki gimnázium 1909/1910-es év könyvében jelentette meg Baden-Powell Scouting for Boys című könyvének magyar fordítását. A magyar nyelvű fordítás megjelenését követően, 80 év múlva Muzslyán lelkes fiatalok megtalálják a Cserkészet Fiúknak könyvet és megalakítják őrsüket. Az őrsöt Turul őrsnek nevezték el és megkezdték az aktív cserkészmunkát 1989-ben. A Turul őrs munkájának köszönhetően a környező falvakban is megjelentek őrsök és lassan cserkészcsapatok is. A Külföldi Magyar Cserkész szövetségből Szemerédi Tibor (Puma) vezetett fogadalomtételt 1992. február 22.-én Baden Powell a cserkészet alapítójának születésnapján. A Turul őrs tagjai fogadalmat tettek, majd cserkésztiszti képzésen vettek részt szintén a Külföldi Magyar Cserkész szövetség szervezésében. Az ott tanultak alapján Vajdaságban is megindult az őrsvezetőképző és segédtisztképző táborok szervezése és levezetése. A 1990-es évek eseményei sem gördítettek akadályt, hogy a cserkészet Vajdaságban teret nyerjen és számos településen cserkészcsapat alakuljon.

A kezdeti események óta eltelt harminc év. A mozgalmas harminc év alatt számos csapat és vezetőképző tábort, csapat- és szövetségi programot, külföldi kirándulást, portyákat és más különböző eseményeket tudhat maga mögött a szövetség.

Mindezen programok mai napig is aktívan folynak 12 cserkészcsapatban 13 településen. A Turul őrs munkájának köszönhetően indult el a cserkészet Vajdaságban, s immáron 30 éve töretlenül jelen van a régióban. A Turul őrs tagjai Kalapi Stojan cst., Gabona Ferenc cst., Zanai Imre cst., Mezei Attila st., Lasanc Károly Flórián és Zónai József cserkészek. Köszönet a Turul őrs tagjainak kitartó, lelkes és példamutató munkájukért, amellyel egy jó alapot és lendületet adtak a Vajdasági Magyar Cserkész szövetség megalakulásához és további fejlődéséhez.

Legyen minden cserkész számára példa az ő munkájuk!

A cserkész emléktábla avatása szentmisével kezdődött. Köszöntőbeszédet mondott Gabona Ferenc cst. a Vajdasági Magyar Cserkész szövetség elnöke és Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács Elnöke. Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözlőlevele is felolvasásra került. Kalapis Stojan cst., muzslyai plébános megszentelte az emléktáblát, majd a Vajdasági Magyar Cserkész szövetség képviselői és a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Hajnal Jenő koszorút helyeztek el az emléktáblán. Szombati napon a Magyar Cserkész szövetségek Fórumának elnöke Lendvay Lintner Imre cst., köszöntötte a jelenlévő magyar cserkész szövetségek vezetőit és Szemerdéi Tibor cst. (Puma) visszaemlékezését hallhatták meg a jelenlevők. A Magyar Cserkész szövetségek Fóruma szintén koszorút helyezett el az emléktáblán.

Öröm volt hallgatni a visszaemlékezéseket és a visszatekinteni az elmúlt harminc év első lépéseire.

Farkas Zsuzsanna cst.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke

 

 

 

Megosztás

Írj megjegyzést

Írd be a megjegyzésed
Írd be a neved