AUGUSZTUSBAN ZÁROLTÁK A SZÁMLÁJÁT, JÖVŐ HÉTEN BECSUKHATJÁK A HELYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁT

0

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola dolgozói a jövő héttől teljesen beszüntethetik a munkát, miután hiába kérték több ízben is az illetékeseket, hogy oldják fel az iskola bankszámlájának zárolását, a tanügy-minisztériumból mindeddig nem érkezett válasz, írja a 021.rs hírportál.

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRV) tájékoztatása szerint augusztus hatodika óta van zárolva az iskola bankszámlája egy jogerős ítélet miatt, amit a 2014-es évi szabadságok törvénytelen módon történt elszámolása miatt mondott ki a bíróság.

A tanintézmény a dolgozóknak átlagban 4000-5000 dinárral maradt adós, de a felhalmozódott bírósági és egyéb költségek miatt az iskola tartozása 1,4 millió dinárt tesz ki.

Velizar Monić, a NSPRV iskolai elnöke a Danasnak azt mondta, hogy az iskola nagy bajban van, ugyanis nem tudja kifizetni a dolgozóknak az útiköltség térítést, a végkielégítéseket, a jubiláris díjakat, de a közüzemi számlákat sem. Tartozás miatt nemrég kikapcsolták az iskola telefonját, a dolgozók pedig attól félnek, hogy napokon belül a villanyáramot is kikapcsolják.

Sem a közelmúltban megtartott figyelmeztető sztrájk, sem a minisztériumhoz intézett többszöri segítségkérés nem hozott eredményt. Az intézmény dolgozói ezért szerdán gyűlést tartanak, melyen arról fognak dönteni, hogy teljesen beszüntetik a munkát, vagyis gyakorlatilag becsukják az iskolát mindaddig, amíg annak számláját fel nem oldják.

 

 

 

Forrás: Sz.M.Sz, Fotó: Pannon RTV

MEGKEZDŐDÖTT A SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁMOGATÁS KIFIZETÉSE

0

Vajdaságban is megkezdték a 2019/2020-as tanévre odaítélt oktatási, nevelési, továbbá a tankönyv- és taneszköz-, illetve a hallgatói támogatások kifizetését. A mintegy hetven eurós összeget karácsonyig mindegyik pályázó megkapja majd.

Idén 19 717 fiatal kap támogatást, köztük óvodások, általános és középiskolások.

A szülők a CMH iroda által kézbesített dokumentummal és a személyazonosságot bizonyító érvényes okmánnyal vehetik át a támogatást a helyi OTP Bank fiókintézeteiben.

 

 

Forrás: Sz.M.Sz.

Cserkésztoborzó Muzslyán

0

Cserkész bemutatóra került sor október 7-én Muzslyán a Szervó Mihály Általános Iskolában tartott gyermekhét keretében. A kisiskolások a katolikus templom udvarában ismerkedhettek a cserkészettel. A résztvevők megtudhatták hogyan is néz ki egy cserkészek álltal épített őrsi körlet, hogyan teszik élhetőbbé a cserkészek környezetüket a táboraik során, kizárólag fát ésmadzagot használva. Alkalom nyílt arra is, hogymindenki kipróbálhassa magát egy sátor felhúzásában is és természetesen nem maradhattak el a mozgós-mutagatós, kiabálós és hangutánzó scserkész játékok sem.

Az együttlétet a résztvevők és a szervezők egyaránt élvezték, az utolsó nagy csatakiáltás elhangzása után a kisiskolások java része már a cserkészcsapatba valóbekapcsolódást tervezgette.

 

Gáspár-Barra Szilárd

VMCSSZ Petőfi Sándor Ösztöndíjasa

Nyári táborozás-tanyázás

0

A 4.sz.Szent Imre herceg cserkészcsapat nyári tanyázása 2019. julius 23-26-ig tartott.Tanyázásunk helyszíne a Muzslyai rétek, Szitás tanya volt.

Keretmese:Szent Imre herceg

Segítőkész szülőkkel együtt 23-án 10 órától elfoglaltuk a tanyát, az apukák anyukák segítségével felállítottuk a sátrakat. Majd a tábori építmények következtek a tábor kereszt, és a tábori zászlórúd felállítása. Alaposan megizaztott bennünket a kemény réti föld. De mi cserkészek és kiscserkészek nem adtuk fel, mindenki besegített s így már ebéd előtt megnyitottuk a tanyázásunkat. Amikor megérkezett Imre herceg és tanítója a bencés szerzetes Gellért. Imre herceg megkérte a cserkészeket,kiscserkészeket hogy a következő pár napban mindenben vegyenek részt vele. Tanulásban, játékban, éneklésben, evésben, alvásban. A második napon verőfényes napsütésre ébredtünk, és örömhírt közölt velünk  Imre herceg. Látogató érkezik hozzánk messzi külhonból, az egyik menyasszonyjelölt.(Réka, a mentorunk). Sok- sok játékot játszottunk,versenyeztünk, nevettünk, jól kifáradtunk, vendégünk pedig az esti órákban elbúcsúzott tőlünk. A 3.napon vadászatra indultunk, de előtte mindenki elkészítette az íjászathoz saját nyilát és íjvesszőjét. Sokat gyakoroltunk míg végre elindultunk a vadászatra. Nagy sétánk alkalmával igazi vadat nem találtunk, de ismerkedtünk a gyógynövényekkel (útifű, cickafark…)és még boglárka lepkét is láttunk, ahol megpihentünk és íjlövő versenyt tartottunk. Jól kifáradtunk, de a délutáni pihenő után még vízi csatát is vívtunk- fiúk a lányok ellen. Mire megszárítkoztunk, lehetett sütni az előkészített kürtőskalácsokat, majd jól belakmároztunk. A mai nap végén az esti tábortűzszertartás alatt egy kiscserkészjelöltünk ígéretet tett Miklós Marcell.  Elérkezett az utolsó nap tanyázásunk során , mikor is Imre herceg felnőtt lett, gyermekévei befejeződtek, így a mi tanyázásunk, játékunk is befejeződött. Délelőtt tábort bontottunk, megebédeltünk, a szakács néninek egy énekkel köszöntük meg a finom ebédeket, és Tibi bácsinak pedig csatakiáltással és cserkésztapssal köszöntük meg, hogy táborozhattunk a tanyáján, és hogy minden nap és a tábortűz alatt harcot vívhattunk a rengeteg szúnyoggal. De jól éreztük magunkat.

Jó Munkát!

Szarvák Cecilia kcsst,                                                                      Muzslya

Táborparancsnok                                                                           2019.julius 31.

 

36. Aratóverseny megnyitójáról

0

Képek a a Muzslyai 36. Aratóverseny megnyitójáról.

MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉGEK FÓRUMÁNAK KÖZGYŰLÉSE MUZSLYÁN

0

A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tavaszi közgyűlésének a vajdasági Muzslya adott otthont. A közgyűlésen részt vettek a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a Magyar Cserkészszövetség, a Romániai Magyar Cserkészszövetség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a horvátországi magyar cserkész csapatok képviselője és a házigazda Vajdasági Magyar Cserkészszövetség vezetői. A háromnapos találkozó első napja a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban tartott szentmisével és emléktábla átadással vette kezdetét. Szombati nap folyamán a muzslyai Emmausz Kollégiumban folyt a tanácskozás.

A gyűlésen elhangzottak a Magyar cserkész szövetségek féléves beszámolói, átbeszélésre és kiértékelésre kerültek az elmúlt félév közös programjai és a jövőbeli események. A szövetségek féléves beszámolóiban kihangsúlyozásra került az Összmagyar Cserkészstratégiában foglalt öt területen elvégzett eddigi munkájuk. A közös képzések, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának segéd- és cserkésztiszti képzéseit is áttárgyalta a közgyűlés. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 2 segédtiszttelés 3 cserkésztiszttel gyarapodott ezen a képzéseken. A regös cserkészvezetők bemutatták tevékenységüket és a jövőbeli közös együttműködés lehetőségeire hívták fel a figyelmünket. Jövőbeli közös események a csíksomlyói zarándoklat, az augusztus 20-i ünnepség, a 2020-as Eucharisztikus Kongresszuson való részvétel és még számos más esemény. Szövetségünk 2 őrssel (kiscsoporttal) vett részt az Össze-SZŐVŐ kárpát-medencei őrsi vetélkedőn Nagykárolyban, amely rendezvényről szintén szó esett a gyűlésen. A gyűlés jó hangulatban telt és további jövőbeli közös munka átbeszélése is megtörtént.

Vasárnap szentmisével kezdték a cserkészvezetők, majd Lukácsfalvára folytatódott útjuk. A magyar cserkész vezetők a Császár-tó különleges természetvédelmi területre látogattak el. A Császár-tó Szerbia legnagyobb területű lápos vidéke, amely számos ritka növény és madárfajnak ad otthont. A hajókirándulás alatt megtudhattuk a Császár-tó történetét, bemutatásra került a növény és állatvilága és több érdekes információ tudhattunk meg a lápos vidékről. A hajókázást követően ebéddel zárult a háromnapos program.

Farkas Zsuzsanna cst.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke

CSERKÉSZ EMLÉKTÁBLA AVATÁS MUZSLYÁN

0

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség első őrse a Turul őrs 30 éve alakult a vajdasági Muzslyán. Szövetségünk alapjait ők fektették le. Az ő kitartó és lelkes munkájuknak elismeréseként állítottunk emléktáblát a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban 2019.05.03-án.  A magyar cserkészet gyökere a nagybecskereki piarista gimnáziumhoz kötődik. Králik László piarista tanár a nagybecskereki gimnázium 1909/1910-es év könyvében jelentette meg Baden-Powell Scouting for Boys című könyvének magyar fordítását. A magyar nyelvű fordítás megjelenését követően, 80 év múlva Muzslyán lelkes fiatalok megtalálják a Cserkészet Fiúknak könyvet és megalakítják őrsüket. Az őrsöt Turul őrsnek nevezték el és megkezdték az aktív cserkészmunkát 1989-ben. A Turul őrs munkájának köszönhetően a környező falvakban is megjelentek őrsök és lassan cserkészcsapatok is. A Külföldi Magyar Cserkész szövetségből Szemerédi Tibor (Puma) vezetett fogadalomtételt 1992. február 22.-én Baden Powell a cserkészet alapítójának születésnapján. A Turul őrs tagjai fogadalmat tettek, majd cserkésztiszti képzésen vettek részt szintén a Külföldi Magyar Cserkész szövetség szervezésében. Az ott tanultak alapján Vajdaságban is megindult az őrsvezetőképző és segédtisztképző táborok szervezése és levezetése. A 1990-es évek eseményei sem gördítettek akadályt, hogy a cserkészet Vajdaságban teret nyerjen és számos településen cserkészcsapat alakuljon.

A kezdeti események óta eltelt harminc év. A mozgalmas harminc év alatt számos csapat és vezetőképző tábort, csapat- és szövetségi programot, külföldi kirándulást, portyákat és más különböző eseményeket tudhat maga mögött a szövetség.

Mindezen programok mai napig is aktívan folynak 12 cserkészcsapatban 13 településen. A Turul őrs munkájának köszönhetően indult el a cserkészet Vajdaságban, s immáron 30 éve töretlenül jelen van a régióban. A Turul őrs tagjai Kalapi Stojan cst., Gabona Ferenc cst., Zanai Imre cst., Mezei Attila st., Lasanc Károly Flórián és Zónai József cserkészek. Köszönet a Turul őrs tagjainak kitartó, lelkes és példamutató munkájukért, amellyel egy jó alapot és lendületet adtak a Vajdasági Magyar Cserkész szövetség megalakulásához és további fejlődéséhez.

Legyen minden cserkész számára példa az ő munkájuk!

A cserkész emléktábla avatása szentmisével kezdődött. Köszöntőbeszédet mondott Gabona Ferenc cst. a Vajdasági Magyar Cserkész szövetség elnöke és Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács Elnöke. Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözlőlevele is felolvasásra került. Kalapis Stojan cst., muzslyai plébános megszentelte az emléktáblát, majd a Vajdasági Magyar Cserkész szövetség képviselői és a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Hajnal Jenő koszorút helyeztek el az emléktáblán. Szombati napon a Magyar Cserkész szövetségek Fórumának elnöke Lendvay Lintner Imre cst., köszöntötte a jelenlévő magyar cserkész szövetségek vezetőit és Szemerdéi Tibor cst. (Puma) visszaemlékezését hallhatták meg a jelenlevők. A Magyar Cserkész szövetségek Fóruma szintén koszorút helyezett el az emléktáblán.

Öröm volt hallgatni a visszaemlékezéseket és a visszatekinteni az elmúlt harminc év első lépéseire.

Farkas Zsuzsanna cst.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke

 

 

 

16. Tojásfestő verseny

0
Nagypénteken április 19-én a MAKK megrendezte a hagyományos 16. tojásfestést a gyerekek számára. A Magyar Házban 47 ügyes kezű gyerek különböző mintát festett és ragasztott a főtt tojásokra.
A nyereményeket a GOMEX és a Suveniri HB kreatív műhely biztosította.
A Nők klubja minden résztvevőnek ízletes fánkot készített.
A nyertesek az 1-5 éves korig:
Bakos Márk, Barna Emma, Varga Viktor.
6-10 éves korig:
Kun Mária Magdaléna, Süveg Zita, Zombori Melissza.
11-15 éves korig:
Mezei Zsuzsa, Sztojkó Ingrid, Amedov Anasztázia.
Különdíj:
Rapos Emma

A Suveniri HB különdíjait a legkisebbek kapták:

Kovács Viktor, Kiss kornél, Liptai Alisza, Kovács Nóra, Szarvák Irina, Kovács Kornél, Bacsó Viktor, Kercsov Leona, Krisán Luka, Kocsis Edvárd.
A Gomex megajándékozta a legszorgalmasabb mamákat is Pócik Leontina, Varga Tímea és Kiss Natália.
         

A SocioAgro projekt sajtóközleménye fóliasátor átadó ünnepségről

0

Drea-Milesevo, Szerbia, április, 4, 2019. – A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított SocioAgro – Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés – küzdelem a tartós munkanélküliség ellen címmel, amelynek támogatója az Interreg-IPA CBC Magyarország−Szerbia Program.

 

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. a szerbiai Poverello Alapítvánnyal közösen határon átnyúló programsorozat megszervezését tűzték ki célul, amelyhez az Európai Uniótól támogatást is nyertek. Programjaink fontos része a szociális vállalkozással kapcsolatos előadások szervezése, különböző események szervezése, amelyeken keresztül szeretnénk hangsúlyozni a közösség fontosságát és a munka világába történő újbóli beilleszkedést. A munkalehetőség, a tréningek és a gyermekek oktatása által a szociális vállalkozás összetett modellje Dreán, hatással lehet a társadalmi helyzet javítására.

A projekt tevékenységeinek két fő módszertani pillére van: az oktatás és a közösség ereje. A projekt legfontosabb része az oktatás, amely nagy mértékben meghatározza a projekt eredményeinek hatékonyságát és fenntarthatóságát. Különféle oktatási módszereket alkalmazunk a projekt keretében: Szakmai képzések és kirándulások, készség és kompetenciafejlesztő tréningek illetve ezen tudás gyakorlatban való hasznosítása a növénytermesztésben.

A projektben beszállító szerepet a muzslyai Császárkert tölti be. A SocioAgro projektben Molnár Árpád a Császárkert munkatársa növényorvosként tevékenykedik. Szakmai tudásával a palántálási folyamatot, a növények fejlődését, a tápoldatozást, a locsolási ütemezést és a konyhakerti növények betakarítását koordinálja.

A projekt eddigi eredményei:

 1. Felállításra került két fóliasátor Dreán 630 négyzetméteren.
 2. Egy konyhakerti növény palántálása, termesztése. Megközelítőleg 4 tonna elsőosztályú paprikát termeltek a fóliasátrakban.
 3. Jelenleg a második konyhakerti növény termesztése. 2019 március óta káposzta termelése a fóliasátrakban. (További két konyhakerti növény- paradicsom és spenót- termesztése ebben az évben.)
 4. Öt helyi lakos teljes állású foglalkoztatása 2018 júniusa óta
 5. Három készség és kompetenciafejlesztő képzés tartása Dreán.
  1. Önismeret és személyiségfejlesztés témában
  2. Konfliktuskezelés témában
  3. Időgazdálkodás és munkához való viszony témában
 6. Tananyag fejlesztése és kidolgozása önismeret és személyiségfejlesztés témakörben
 7. Két alkalommal mezőgazdasági/szakmai képzés tartása
  1. Paprika termesztésének témakörében
  2. Káposzta termesztésének témakörében
 8. Szakmai kiránduláson való részvétel Szentesen.

 

Ez a komplex megközelítés megteremti a szükséges alapot a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez, miközben annak fenntarthatóságát a tömeges hatás és a jó példák a közösségen belüli elterjedése biztosítja.

 

A fóliasátor átadó ünnepség

 

A ünnepélyes fóliasátor átadó ünnepségre 2019.04.04-én került sor Dreán. Az ünnepség keretében a következő személyek tartottak nyitóbeszédet: Kondé Lajos ügyvezető igazgatója a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. intézményt mutatta be. A Poverello Alapítvány tevékenységét dr. Harmath Károly OFM igazgató ismertette. Gergely Barnabás a SocioAgro projektmenedzsere a projektet és annak eredményeit ismertette röviden. Kiss Igor Óbecse Község képviselője köszöntötte a jelenlevőket a község nevében és kifejtette a projekt fontosságát és szerepét a községben. Losoncz Dávid a Magyar Nemzeti Tanács képviselője beszédében a projekt hosszútávú hatásait és a benne rejlő lehetőségeket valamint a Magyar Nemzeti Tanács szerepét ismertette a térségben.

A nyitóbeszédeket követően a fóliasátrat Kondé Lajos plébános és dr. Harmath Károly OFM szentelték meg. Ezt követően bemutatásra került a fóliasátor és annak locsolórendszere is. Az ünnepélyt követően közös ebéddel zárult a fóliasátor átadó ünnepség.

Készítette:

Gergely Barnabás
projektmenedzser

II. Ifjúsági Főzőverseny

0

A RÉMUSZ H. E. szervezésében, a MUZSLYA H. K. TANÁCSA és a SZERVÓ MIHÁLY Á. I. hathatós támogatásával pénteken, április 12-én a délutáni órákban sor került a II. Ifjúsági Főzőversenyre, melynek témája az idén a BOGRÁCSOS CSIRKEPEPRIKÁS volt. Ez a tavalyi létszámhoz képest MEGHÁROMSZOROZÓDOTT csapatszámmal – 15 csapat megmérettetésével zajlott le felhőtlen hangulatban, az időjárás ellenére.


A szakmai zsűri – DAMJÁNOVITY OTTÍLIA (Muzslya),
CSÁBI LÁSZLÓ (Becse) és SAVA KOVAČKI (Torontálsziget-Sakule) összetételben nagy megelégedéssel nyugtázta az ifjak teljesítményét, kiváló ízek, színezetek, állagok nehezítették meg a leadott minták pontozását.

1. helyezett: JUHÁSZ DÁVID, a muzslyai Szervó Miháy Á. I. 8. osztályos tanulója
2. helyezettek: POZSÁR ÁRON Erzsébetlakról és a MUZSLYAI JUNIOROK csapata
3. helyezettek: LÁZÁR MÓNIKA csapata, a MUZSLYAI IFJÚSÁGI FÓRUM csapata és az ANDIK csapata
4. helyezettek: RÁCZ LEA-FEKETE ENIKŐ csapat és a SOBRIK- TÓTH EDVIN lettek

 

Az arany, ezüst és bronzérmek, oklevelek mellett a BISER-MLEKOPRODUKT jóvoltából ajándékcsomagokat is átvehettek a díjazottak, míg a 4. helyezettek a VAS FRESH VEŠ ajándékutalványait nyerték. A RÉMUSZ H. E. a Május 11-ére időzített XIV. MUZSLYAI LAKODALOM rendezvényére ingyenes részvételt biztosít JUHÁSZ DÁVID, POZSÁR ÁRON és a MUZSLYAI JUNIOROK csapatának a LAKODALMI DISZNÓPAPRIKÁS főzőversenyen.

 

Köszönjük a versenyzőknek, szülőknek a szorgalmas és lelkes hozzáállást, szeretettel várjuk együttműködésüket a RÉMUSZ további munkájában.
Külön köszönjük a szakmai zsűri munkáját, a Muzslya H. K. Tanácsának és a Szervó Mihály Általános Iskolának a hozzájárulását a verseny sikerességéhez és Karl Jenő tanár úr segítségét a szervezésben.

SAJNOS EZ ALKALOMMAL A KÉPEK ELMARADNAK MERT A MUZSLYA-NET NEM KAPOTT JÓVÁHAGYÁST BORBÉLY TIVADAR FOTÓI MEGJELENTETÉSÉHEZ. ELNÉZÉST KÉRÜNK A KEDVES OLVASÓKTÓL.

 

 

Terepjáró kalandozás lesz ismét

0

Muzslyán, amint ez ismeretes, április első hétvégéjén sor kerül  a terepjáró kalandokra.

Idén sem lesz kivétel. Az Offroad klub “ANDJELI 4×4” megszervezi a 16. Bánáti terepjáró kalandokat.

A rendezvény április 6-án 10 órai kezdettel fog zajlani. Ez alkalommal a piactéren, azaz a búcsútéren lesz a gyülekező, ahonnan fognak tovább indulni a résztvevők, nyilatkozta a Muzslya-net portálnak Savo Gažić az “ANDJELI 4×4” elnöke.

Az idei Bánáti kalandokon több külföldi csapat is részt fog venni amire igazán büszkék vagyunk, külön örömmel fogadjuk Magyarországról a “Gombóc és haverjai” csapatot aki három csapattal is részt fog venni az idei rendezvényen.

Minden kedves érdeklődőt és kíváncsi polgárt szivesen várunk április 6-án 10 órától, szögezte le Savo Gažić.

 

Baleset a nagyutcán

0

Vasárnap délelőtt kb 10 óra tájt baleset történt a főutcán.

 

A balesetben részt vett Magyar Tibor és a becskereki AS taxi (611-111) sofőre.  A szerencsétlenséget a taxista okozta amikor autójával (Opel Zafira) elsöpörte Magyar Tibort, aki az út szélén kiskocsiban szállította a műanyag palackokat.

Ez alkalommal Tibor komoly sérülést szenvedett. A mentőszolgálat gyorsan a helyszínre érkezett és Tibort a nagybecskereki sürgősségi osztályra szállította. A balesetet okozó taxi sofőr a helyszínen láthatóan ittas állapotban volt. A baleset megtörténése után pár percen belül elszökött a helyszínről és nem várta meg a rendőrség érkezését.

 

 

Felnőttképzés II. hétvége-Muzslyán

0

Most hétvégén tartotta második felnőttképzési hétvégéjét a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a muzslyai Emmausz kollégiumban.

A Felnőttképzés három hétvégi képzésből áll, amelyből a második felnőttképzési hétvégére most került sor. A második hétvége főleg a cserkész módszertanra és cserkésztörténelemre épült. Képzéseket tartottunk és bemutattuk a játékos módszertant és az élményalapú pedagógiát is. A gyakorlati képzés mellett elméleti dolgokkal is foglalkoztunk, mint például a cserkészet megalapításáról, Bi-Pi a cserkészet megalapító életéről és a cserkészet újra szervezéséről a rendszerváltás után. Az említett témaköröket különböző cserkész módszertanú játékokkal sajátíthatták el a résztvevők. A képzések mellett jutott idő a játékra is, amelynek mindenki nagyon örült. A felnőttképzésen a szombat estét tábortűzzel zártuk, amelynek témái a magyar mondák voltak. Vasárnap részt vettünk a szentmisén majd az utolsó képzésen bemutatásra került, hogy a világon mennyi országban működik magyar cserkészet.

A felnőttképzés harmadik hétvégjére márciusban kerül majd sor. A képzés végső akkordja a nyári táborban lesz, ahol az évközben tartott képzéseken elsajátított elméleti és gyakorlati tapasztalatokat tudják majd élesben kipróbálni a felnőttek.

Töpörtőfesztivál

0

Muzslyán 2019. február 2-án megtartotta a REMUSZ a 8. Töpörtőfesztivált. A fesztiválon rekordszámú résztvevő vett részt.

 

Három új cserkésztisztet köszönthetünk a vajdasági magyar cserkészközösségben

0

Három új cserkésztisztet köszönthetünk a vajdasági magyar cserkészközösségben

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma 2018. október 21 és 28. között tartotta 6. tiszti tanfolyamát Magyarországon, Hollókőn. A képzésen összesen 21 fő vett részt, 14 jelöltés 7 kiképző, hat régióból (Magyarország, Vajdaság, Erdély, Felvidék, Horvátország, Nyugat-Európa és Észak-Amerika.). A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 3 jelölttel és 1 kiképzővel képviseltette magát a tanfolyamon.

A résztvevők és a kiképzők más-más szövetségekből érkeztek, de a képzés végére egy közösséggé kovácsolódtak össze. Úgy érezük, mindenki számára hasznosnak bizonyult az együtt töltött idő. A képzések során belátást nyertünk a fórum szövetségeinek munkájába, szervezetébe és egyes cserkészcsapatok életébe. A képzés egyik célja a tapasztalatcsere volt, amellyel elindulhatunk a közös úton a közös célok megvalósításának irányába. A képzések mellett más táborokhoz hasonlóan tábortűzzel koronáztuk meg a napjainkat. A komoly témák mellett a népdaléneklésre is sor került, és pihenésként népi játékokat játszott a lelkes társaság. A délutáni népdaléneklés és népi játékkal oldottabb és vidámabb hangulat kerekedett illetve előtérbe került a népi játékok fontossága és azok alkalmazása a cserkészetben. A képzésen megtanult népi játékokat pedig a cserkészvezetők hazatérve Marosvásárhelytől Muzslyáig, Zágrebtől Nünbergig, Brüsszeltől Garfieldig játszák majd a fiatalabb cserkészekkel is. A képzés célja nemcsak a cserkésztudás elmélyítése volt, hanem a cserkészvezetők közti ismerkedés és a szorosabb együttműködés kialakítása és elősegítése is. A közös képzés jó alapot ad a további határon átívelő összmagyar programok és összefogás megvalósításához.

A szombati nap volt a záróakkordja a képzésnek. A hét folyamán elsajátított tudást gyakorlatban kis csoportokban tudtuk kibontakoztatni és bemutatni, majd átbeszélni a kiképzőkkel. Az esti fogadalomtétel hangulatát tovább emelte, hogy a hollókői Szent Márton kápolna adta helyét a kezdő áhitatnak amiután a hollókői macskaköves utcáin elmélkedhetek a jelöltek a felvállalt hivatásukra, hogy a rájuk bizott cserkészeket ‘emberebb emberé és magyarabb magyará’ neveljék.

Mint minden vezetőképző tábornak, ennek is vége lett, de valami új kezdődhetett. A képzésnek vége, de az igazi munka csak most kezdődik, miután a sok új tapasztalatot, ötletet mindenki saját szövetségében hasznosítja. A képzésről lelkes, öntudatos, lendülettel teli elkötelezett cserkészvezetők indultak haza, hogy tovább folytassák a cserkészmunkát.

A Torontál cserkészkörzetből, amely a bánáti régióban müködik sok év után most volt újból résztvevő a tiszti képzésen. A muzslyai 4.sz. Szent Imre herceg cserkészcsapat tagja Süveg Hilda sikeresen teljesítette a képzést és a cserkésztisztek sorát bövíti. A szórványban müködő cserkészcsapatoknak mindig nagy lendületet ad egy új és motivált cserkészvezető, aki a képzésen szerzett tapasztalatokkal gyarapítja a közösség cserkészmunkáját.

Fontos kiemelni, hogy a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma által 2013-ban elindított segédtisztképző táborok folytatásaként többen ezen a tiszti tanfolyamon is részt vettek. Ez a második olyan generáció, akik már a közös fórumos segédtiszti képzésen és a most megrendezett tiszti tanfolyamon is jelen voltak. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség az elmúlt két évben 7 új cserkésztiszttel gyarapodott. A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának segédtiszti és tiszti képzésének köszönhetően az elmúlt három évben kis lépésekben úgyan, de gyarapodik a szövetség mind létszámban mint tudásban. Ezeken a képzéseken végzett cserkészvezetők hittel teli, elkötelezett és kitartó munkájának köszönhetően van a szövetségben rendszeres vezetőképzés, szövetségi rendezvények és aktív csapatmunka. Ezúton köszönet a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának vezetőinek és minden testvérszövetségnek, akik képzés megvalósításában részt vettek.

Gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk az új cserkésztiszteknek Pásztor Orsolyának (16.sz. Szilágyi Erzsébet cserkészcsapat, Csantavér), Süveg Hildának (4.sz. Szent Imre herceg cserkészcsapat, Muzslya) és Úri Szűcs Rékának (52.sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat, Szabadka).