Magyarorzság Szabadkai Főkonzulátusa tájékoztatja az érdeklődőket, hogy 2016. január 1-jétől kezdve immár a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is jogosultak magyar elektronikus személyazonosító igazolványra (e-SziG).

Az e-SziG kérelem benyújtása

2017. május 15-től az elektronikus magyar személyazonosító igazolvány igényelhető a Szabadkai Főkonzulátuson is. Az okmány kiállítása minden esetben díj- és illetékmentes, azaz teljesen ingyenes. Az igazolvány igénylése a Szabadkai Főkonzulátuson előzetes, telefonos időpontfoglalás alapján lehetséges. Időpont foglalás érdekében kérjük, hívjanak bennünket a 062/766-491, 062/766-492, 062/766-493, 062/766-494, 062/766-495. mobil számokon Ezek a mobil számok csak munkaidőben élnek, hétfőtől csütörtökig, 8.30-tól 16.00 óráig, pénteken 8.30-tól 13 óráig.

A kérelmek átvétele a Szabadka, Đure Đakovića 1. sz. alatti épületünkben történik. A személyazonosító igazolványt kizárólag személyesen lehet igényelni (meghatalmazott útján való eljárásra nincsen lehetőség).

Kérjük ügyfeleinket, hogy a kérelem beadásakor hozzák magukkal érvényes magyar vagy szerb útlevelüket, vagy szerb személyazonosító igazolványukat, magyar lakcímkártyájukat és honosítási okiratukat, illetve – ha rendelkezésre áll – a magyar anyakönyvi kivonataikat (születési, házassági) is.

A 14 év alatti kérelmezők esetében mindkét szülőnek jelen kell lennie a kérelem beadásakor. (A 14. életévüket betöltött személyek önállóan is igényelhetik az e-szig kiállítását.) Ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, a kérelemhez csatolni kell a másik szülőnek a közjegyző előtt tett, a személyazonosító igazolvány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát.

Az okmányokat Budapest Főváros Kormányhivatala állítja ki a jogosultak részére. Az elkészült személyazonosító igazolványok várhatóan az igénylést követő 4-5 héten belül vehetők át külképviseletünkön.

Az új típusú személyazonosító igazolvány elektronikus tároló elemben, „chip”-ben tartalmazza az okmányon szereplő valamennyi személyes adatot és okmányadatot, beleértve a jogosult arcképmását, aláírását, valamint az ujjnyomatát is.

Fontos: a főkonzulátus csak elektronikus aláírást nem tartalmazó e-Szig kérelmet vehet át.

Amennyiben Ön elektronikus aláírást is tartalmazó e-Szig-et szeretne igényelni, kérjük, hogy e-Szig kérelmét magyarországi kormányablaknál, vagy okmányirodán nyújtsa be.

Az elkészült e-Szig átvétele

A kiállított e-Szig átvételének időpontjáról az ügyfél külön értesítést kap. A személyes átvétel során kerül sor az ügyfél PIN borítékjában szerepelő 5 számjegyű PIN-kód cseréjére, illetve a PIN-kód aktiválásra, ami szükséges ahhoz, hogy az eSzig tároló elemeihez kapcsolódó funkciók működjenek. A PIN aktiválása nélkül az eSzig adathordozójához kötött funkciók nem használhatók, ugyanakkor az okmány utazásra és személyazonosításra használható!

Kérjük, hogy a PIN-kódját tartalmazó borítékot hozza magával.

Az elkészült e-Szig átvételével kapcsolatos további információkat következő értesítésünkben tesszük közzé.

Magyarorzság Szabadkai Főkonzulátusa

Megosztás

Írj megjegyzést

Írd be a megjegyzésed
Írd be a neved