Drea-Milesevo, Szerbia, április, 4, 2019. – A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított SocioAgro – Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés – küzdelem a tartós munkanélküliség ellen címmel, amelynek támogatója az Interreg-IPA CBC Magyarország−Szerbia Program.

 

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. a szerbiai Poverello Alapítvánnyal közösen határon átnyúló programsorozat megszervezését tűzték ki célul, amelyhez az Európai Uniótól támogatást is nyertek. Programjaink fontos része a szociális vállalkozással kapcsolatos előadások szervezése, különböző események szervezése, amelyeken keresztül szeretnénk hangsúlyozni a közösség fontosságát és a munka világába történő újbóli beilleszkedést. A munkalehetőség, a tréningek és a gyermekek oktatása által a szociális vállalkozás összetett modellje Dreán, hatással lehet a társadalmi helyzet javítására.

A projekt tevékenységeinek két fő módszertani pillére van: az oktatás és a közösség ereje. A projekt legfontosabb része az oktatás, amely nagy mértékben meghatározza a projekt eredményeinek hatékonyságát és fenntarthatóságát. Különféle oktatási módszereket alkalmazunk a projekt keretében: Szakmai képzések és kirándulások, készség és kompetenciafejlesztő tréningek illetve ezen tudás gyakorlatban való hasznosítása a növénytermesztésben.

A projektben beszállító szerepet a muzslyai Császárkert tölti be. A SocioAgro projektben Molnár Árpád a Császárkert munkatársa növényorvosként tevékenykedik. Szakmai tudásával a palántálási folyamatot, a növények fejlődését, a tápoldatozást, a locsolási ütemezést és a konyhakerti növények betakarítását koordinálja.

A projekt eddigi eredményei:

 1. Felállításra került két fóliasátor Dreán 630 négyzetméteren.
 2. Egy konyhakerti növény palántálása, termesztése. Megközelítőleg 4 tonna elsőosztályú paprikát termeltek a fóliasátrakban.
 3. Jelenleg a második konyhakerti növény termesztése. 2019 március óta káposzta termelése a fóliasátrakban. (További két konyhakerti növény- paradicsom és spenót- termesztése ebben az évben.)
 4. Öt helyi lakos teljes állású foglalkoztatása 2018 júniusa óta
 5. Három készség és kompetenciafejlesztő képzés tartása Dreán.
  1. Önismeret és személyiségfejlesztés témában
  2. Konfliktuskezelés témában
  3. Időgazdálkodás és munkához való viszony témában
 6. Tananyag fejlesztése és kidolgozása önismeret és személyiségfejlesztés témakörben
 7. Két alkalommal mezőgazdasági/szakmai képzés tartása
  1. Paprika termesztésének témakörében
  2. Káposzta termesztésének témakörében
 8. Szakmai kiránduláson való részvétel Szentesen.

 

Ez a komplex megközelítés megteremti a szükséges alapot a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez, miközben annak fenntarthatóságát a tömeges hatás és a jó példák a közösségen belüli elterjedése biztosítja.

 

A fóliasátor átadó ünnepség

 

A ünnepélyes fóliasátor átadó ünnepségre 2019.04.04-én került sor Dreán. Az ünnepség keretében a következő személyek tartottak nyitóbeszédet: Kondé Lajos ügyvezető igazgatója a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. intézményt mutatta be. A Poverello Alapítvány tevékenységét dr. Harmath Károly OFM igazgató ismertette. Gergely Barnabás a SocioAgro projektmenedzsere a projektet és annak eredményeit ismertette röviden. Kiss Igor Óbecse Község képviselője köszöntötte a jelenlevőket a község nevében és kifejtette a projekt fontosságát és szerepét a községben. Losoncz Dávid a Magyar Nemzeti Tanács képviselője beszédében a projekt hosszútávú hatásait és a benne rejlő lehetőségeket valamint a Magyar Nemzeti Tanács szerepét ismertette a térségben.

A nyitóbeszédeket követően a fóliasátrat Kondé Lajos plébános és dr. Harmath Károly OFM szentelték meg. Ezt követően bemutatásra került a fóliasátor és annak locsolórendszere is. Az ünnepélyt követően közös ebéddel zárult a fóliasátor átadó ünnepség.

Készítette:

Gergely Barnabás
projektmenedzser

Megosztás

Írj megjegyzést

Írd be a megjegyzésed
Írd be a neved