Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, csütörtökön.

A lobogót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. A rendezvényen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.
A zászlófelvonáson jelen volt több miniszter, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, illetve ünnepelni vágyó családok és turisták is. Sok nézelődő kokárdát viselt, többen magyar zászlót tartottak kezükben.
Idén – a Múzeumkert felújítási munkálatai miatt – a március 15-i központi állami díszünnepséget is a Kossuth téren tartják, ahol délután Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.
Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 170. évfordulóján tartott központi rendezvények keretében a budai Várban egész nap számos rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat. Emellett Budapesten lesznek intézmények, amelyek a forradalom és szabadságharc jegyében kicsit hosszabb távú rendezvényeknek is helyet adnak: csütörtöktől húsvétig lehet megtekinteni a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnokát, amelyet több mint hetven év után láthatnak újra az érdeklődők. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét megidéző terem falfestményeinek megújításán egy éven át mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A csarnokot ingyenesen lehet megtekinteni.
A Magyar Nemzeti Múzeumban egy feltételezhetően 1848/1849-es magyar nemzetőrről készült korabeli dagerrotípiát állítanak ki március 25-ig. A múzeumba a belépés csütörtökön ingyenes.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot, emellett megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás is.

Megosztás

Írj megjegyzést

Írd be a megjegyzésed
Írd be a neved